|
|
|
||
Matt Ball
|
||||
|
Hodně se nyní
píše , že dochází k veganské revoluci. Velcí výrobci investují do
veganských výrobků. V laboratořích a vědeckých centrech se vyvíjí umělé
maso. Při pohledu na to, jak přibývá veganských bister, restaurací a
obchodů může člověk nabýt dojmu, že rapidně vzrůstá počet
vegetariánů a veganů. Jaká je ale realita? Ochránci zvířat věnují
hromadu energie k získávání nových veganů, jenže spoustě lidí nevydrží
nadšení dlouho. Mnoho veganů a vegetariánů se dříve či později k masu
vrátí. Převážně jsou to ti, kteří nebyli vegani kvůli zvířatům, ale
kvůli sobě. Podle bývalých veganů bylo těžké striktně dodržovat
„správný“ jídelníček a také jim vadí vydělovat se z většinové
společnosti a být za exota. K tématu napsal vegan
Matt Ball podnětný
článek: |
|
||
|
Před více než deseti lety mě Peter Singer pozval na diskuzní panel s Jonathanem Haidtem na Princetonu. Profesor Haidt měl první prezentaci, která se jmenovala “Why Good Intentions Don’t Lead to Good Actions” ("Proč dobré úmysly nevedou k dobrému jednání"). V této přednášce profesor Haidt poznamenal, že kdykoli byl v blízkosti Petera, rozhodl se přestat jíst zvířata. Ale jakmile se ocitl doma a v každodenní rutině, vrátil se ke svým starým zvykům.
Svou přednášku "Causing Good Actions Anyway" jsem začal tím, proč bychom měli projevit starost o zvířata (pustil jsem krátké video toho, čemu hospodářská zvířata čelí). Potom jsem mluvil o tom, jak nové technologie v potravinářství umožní lidem jíst potraviny, které nebudou příčinou utrpení. Poznamenal jsem "Porovnejte dnešní Boca burger s tím, co bude za 20 let, a představte si, jak chutný veggie burger za 20 let bude." Tento nový, velmi zasvěcený článek na Voxu – “Ethical arguments won't end factory farming. Technology might.” (Etické argumenty průmyslové chovy neukončí. Technologie by mohla – dochází ke stejnému závěru jako Jonathan a já v roce 2006. Rád bych zde rozvedl několik bodů. V minulosti jsem prohlašoval podobné věci jako titulek ve Voxu a vždy jsem se setkal s odmítnutím spolu s litanií "O veganství je takový zájem! Roste mílovými kroky – musíme dál prosazovat [můj konkrétní osobní pohled na etické] veganství!" Avšak po většinu času od doby, kdy jsem přestal v 80. letech jíst zvířata, nemáme opravdu zásadní doklad růstu veganství ani vegetariánství. Ve skutečnosti je procento lidí, kteří nekonzumují zvířata, víceméně neměnné a mezi lety 2012 a 2015 dokonce klesající (ale vždy v rámci tolerance chyby). Bylo tu pár let, kdy se počet zvířat zabitých kvůli jídlu v USA snížil, ale trend se obrátil a konzumace masa na hlavu je na historickém maximu.
Přesto jsem dvěma věcmi povzbuzen. První je současný bouřlivý vývoj nových potravinářských technologií. Ve skutečnosti si nemyslím, že potřebujeme obrovské průlomy v
technologiích, abychom vyráběli jídlo, které bude každý jíst. Myslím si,
že ta nejlepší rostlinná jídla, která se v současnosti vyrábí, jsou dost
dobrá na to, aby uspokojila většinu lidí po většinu času. Umíme vyrábět
rostlinná jídla tak uspokojivá a lákavá jako ta, které vidíte v
reklamách v televizi, ale často si místo toho zvolíme hyper-zdravé
gurmánské jídlo.
Druhá věc, která mi dává naději je, že mnoho lidí z hnutí za obhajobu zvířat vyrostlo z dogmatu: "Musím si stát za svým a hájit přesně jen to, co já chci". Více a více obhájců rozpoznává (při nejlepším) marnost přístupu "všechno nebo nic" a zastává realističtější přístup. Víme, že existuje mnoho, mnoho lidí jako Dr. Haidt a Sean Illing (interview ve Voxu zmíněné výše) – jsou to inteligentní a přemýšliví lidé, kteří se prostě nevzdají zvířecího masa. Zakladatel Voxu Ezra Klein uvádí srovnání s Otci zakladateli (kromě Adamsona a Hamiltona), kteří naříkali nad hrůzami otroctví, zatímco navyšovali počet svých otroků.
Pochopení této
skutečnosti vedlo více a více skupin a obhájců k přijetí
taktiky postupného zlepšování a sledování
realistických cílů snížení utrpení. Více úsilí, víc akcí od
Zrušení klecí k Bezmasým pondělkům a ke kuřatům bez rychlého
vykrmování, je vynaloženo na jednání, které nezvýší (okamžitě) počet
veganů, ale které má dopad na mnoho zvířat a je schopno oslovit nové
lidi. Nyní víme, že mnoho lidí, kteří si nemyslí, že by se mohli stát vegany, by bylo ochotno (a často dychtivě) udělat nějaké změny k "lepšímu." Ale poselství, které se obvykle propaguje – zdraví, životní prostředí, zvířata – je téměř vždy interpretováno tak, že by se mělo týkat nejprve a primárně savců, což vede k utrpení většího množství ptáků. S One Step nebude výzva ke změně ubližovat a bude pomáhat k realistickým krokům s co největším dopadem, které každý zvládne, nezávisle na tom, jak miluje maso. Postskript: Při pohoštění po přednáškách na Princetonu nám byl servírován nechutný plát nedovařeného tofu. Bylo to, jako kdyby se kuchař snažil zesměšnit moji myšlenku, že rostlinné jídlo může být chutné! I přesto jsem týden poté dostal email od Jonathana Haidta, který psal, že po mé přednášce přestane on a jeho žena jíst zvířata. Tentokrát to mysleli vážně! |
|
||
|
|
|
||
|
|
|
||
|
|