Drůbež,
brojleři
Propagátoři
agrobyznysu považují vzestup drůbežářského průmyslu za jeden z velkých
úspěchů zemědělství. Na konci druhé světové války bylo kuře na stole
stále relativně vzácné. Tato kuřata pocházela většinou od malých nezávislých
farmářů nebo to byli nechtění kohouti z chovu nosnic. Dnes se ve Spojených
státech týdně porazí na 102 milionů
brojlerů - jak se říká kuřatům určeným na jídlo-, kteří jsou
chováni ve vysoce automatizovaných podnicích, podobných továrnám, jež patří
velkým korporacím ovládajícím jejich produkci. Osm z těchto korporací
poskytuje přes 50 procent
z 5,3 miliardy
kuřat každoročně zabitých v USA. Základním
krokem při přeměně kuřat na výrobní položky bylo jejich uzavření do
budov velkochovu. Producent brojlerů vezme deset, padesát tisíc i více
jednodenních kuřat z líhní a umístí je do dlouhé budovy bez oken - většinou
na podlahu, i když někteří výrobci používají řady klecí, aby se do
jedné budovy vešlo více ptáků. Uvnitř drůbežárny se kontroluje každý
aspekt prostředí proto, aby kuřata rostla rychleji za současně menší spotřeby
krmiva. Krmivo a voda se automaticky přivádějí z násypek připevněných ke
stropu. Osvětlení je přizpůsobeno podle doporučení zemědělských odborníků:
například jasné světlo 24
hodin
denně po dobu prvního týdne nebo čtrnácti dnů, aby kuřata rychle přibývala
na váze; potom se třeba světla ztlumí a vypínají se každé dvě hodiny,
protože kuřata prý budou po odpočinku lépe jíst; kolem šestého týdne věku
vyrostla kuřata natolik, že jsou namačkaná na sobě, a světla budou po
celou dobu ztlumená proto, aby se snížila agresivita vyvolaná nedostatkem
prostoru.
Vytrhávání
peří a kanibalismus
jsou, v jazyce chovatelů brojlerů, „zlozvykem". Nejsou ale přirozené;
jsou výsledkem stresu z velkého počtu jedinců na malém prostoru, jímž musí
kuřata procházet. Jsou to vysoce sociální tvorové a na malé farmě si vytváří
hierarchii. Každý pták při krmení a dalších činnostech podléhá tomu,
který je na vyšší pozici, a má přednost před těmi, kteří stojí níž.
Než se tento pořádek ustálí, může dojít k několika konfrontacím, ale většinou
stačí fyzický kontakt, nikoliv síla. Jak napsal známý pozorovatel chování
zvířat Konrad Lorenz v době, kdy hejna na farmách bývala malá: Znají
se zvířata mezi sebou? Rozhodně ano... Každý chovatel drůbeže ví, že je
v hejně ustaven velice pevný řád a každý pták respektuje toho, jenž stojí
nad ním. Po několika málo rozepřích, jež nemusejí ani přejít v rány,
každý pták ví, koho se má bát a kdo musí prokazovat úctu jemu. O udržení
tohoto pořádku nerozhoduje pouze fyzická síla, ale také osobní odvaha,
energie, a dokonce sebejistota každého jednotlivého ptáka. Jiné
studie prokázaly, že stabilní sociální hierarchii si může udržet hejno až
o devadesáti kuřatech, kdy každý pták zná přesně svou pozici; ale pro 80
000 ptáků namačkaných v jedné místnosti to zřejmě bude obtížné. Žádný
pořádek se mezi nimi nemůže vytvořit, a proto mezi sebou často bojují. A
kromě neschopnosti ptáků poznat ostatní, už jenom pouhá skutečnost, že
jsou tak namačkaní na sobě, přispívá k jejich podrážděnosti a nervozitě,
stejně jako by byli podráždění lidé, ale i jiná zvířata.
To
farmáři vědí už dlouho: Vytrhávání
peří a kanibalismus
se snadno stává vážným zlozvykem u ptáků, kteří žijí za krajních
podmínek. Výsledkem je nižší produktivita
a
ztráta zisku. Ptáci se začnou nudit
a vytrhávat vyčnívající části opeření ostatních... Zahálka a nuda
jsou původními příčinami zlozvyků, přispívá k nim i přeplněné a přetopené
ustájení.
První
se objevilo ve čtyřicátých letech v San Diegu a provádělo se pomocí
opalovací lampy. Farmáři opalovali kuřatům horní část zobáku, aby
nemohla ostatním vytrhávat peří. Tuto krutou techniku brzy nahradila upravená
pájka a dnes se používá přístroj podobný gilotině s horkými čepelemi.
Do přístroje je vložen zobák malého kuřete a žhavé nůžky odříznou
jeho konec. Tato procedura se
provádí velice rychle, tempem zhruba
patnáct ptáků za minutu. Taková rychlost způsobuje, že se teplota a
ostrost nůžek může měnit, takže dochází k nekvalitnímu řezu nebo poranění
kuřat: Příliš horké čepele mohou způsobit puchýře v ústech. Chladné nebo tupé čepele mohou způsobit vznik masitých kulovitých výrostků na konci dolní čelisti. Takové novotvary jsou velice citlivé. Joseph
Mauldin z University of Georgia, zabývající se výzkumem drůbeže, na
konferenci o jejím zdraví popsal svá pozorování v oboru: Vyskytuje se mnoho případů spálených nozder a těžkého zmrzačení, které vznikají díky nesprávnému postupu, jenž nepochybně vyvolává akutní i chronické bolesti, negativně ovlivňuje chování při krmení a produkční faktory. Pro soukromé společnosti na chov brojlerů jsem prováděl zhodnocení kvality zkracování zobáků. Většina společností byla spokojená, když poměr správně zkrácených zobáků dosáhl 70 procent... Kuřatům zkracovaly zobáky týmy, které byly placeny spíše za kvantitu než za kvalitu práce. I když
se tato operace provede správně, nemůžeme si představovat, že jde o
bezbolestnou proceduru, jako třeba stříhání nehtů. Jak zjistila britská
vládní odborná komise pod vedením zoologa profesora F. W. Rogerse Brambella
před několika lety: Mezi
zobákem a kostí je tenká vrstva vysoce citlivé měkké tkáně, která připomíná
lůžko lidského nehtu. Horká čepel při odstraňování zobáku prochází
touto soustavou zobáku, kosti a citlivé tkáně a způsobuje prudkou bolest.
Závěrem
je spravedlivé přiznat, že nevíme, nakolik je odstranění zobáku pro drůbež
nepříjemné nebo bolestivé, ale v ohleduplné společnosti máme právo
pochybovat. Abychom zabránili kanibalismu a vytrhávání peří, je životně
důležitý kvalitní chov, a za okolností, kdy nemůže být kontrolována
intenzita osvětlení, je jedinou alternativou pokus o chov ptáků, kteří
tyto nechtěné znaky chování nemají. Je
také možné jiné řešení. Odstraňování zobáků, které většina výrobců
rutinně provádí z obav z kanibalismu, do velké míry omezuje škody, které
vytvářejí kuřata na sobě navzájem. Ale očividně nijak nesnižuje stres a
přeplnění, které, v prvé řadě, kanibalismus vyvolává. Staromódní farmáři,
kteří mají malá hejna na velkém prostoru, své drůbeži zobáky odstraňovat
nemuseli.
Aby
bylo možno plně kontrolovat světlo a do jisté míry také teplotu (většinou
to je jenom topení, žádné chlazení), mají drůbežárny silné stěny bez
oken a spoléhají se na umělou ventilaci. Ptáci nikdy nevidí denní světlo,
dokud je nevyvezou na jatka; ani se nenadýchnou vzduchu, který by nebyl plný
čpavku z jejich vlastních výkalů. Ventilace stačí na to, aby se drůbež
za normálních okolností udržela při životě, ale jestliže dojde k
mechanické poruše, ptáci se brzy udusí. A tak běžná pravděpodobnost výpadku
proudu může mít katastrofální následky, protože ne všichni producenti
brojlerů mají náhradní zdroje elektřiny.
I když kuřata těmto rizikům uniknou, mohou
podlehnout množství nemocí, které se v drůbežárnách běžně objevují.
Nová a stále záhadná příčina smrti je nazvaná jednoduše „akutní
smrtelný syndrom" (ADS). Je očividně výsledkem nepřirozených podmínek
panujících v drůbežářství a průměrně usmrtí 2 procenta všech brojlerů
v Kanadě a Austrálii a v ostatních zemích budou čísla pravděpodobně
podobná, jestliže se v nich používají podobné metody. Popisuje se následovně: Kuřata před
smrtí dostala záchvat, který se projevoval ztrátou rovnováhy, prudkým máváním
křídly a silnými svalovými křečemi... Pozorovaní ptáci při počáteční
ztrátě rovnováhy padali dopředu či dozadu, při prudkém mávání křídly
zůstali ležet na zádech nebo na hrudi. Žádná
z těchto studií nepodává vysvětlení, proč by tato zdánlivě zdravá kuřata
měla zkolabovat a zemřít, ale specialista na drůbež z britského
ministerstva zemědělství tuto nemoc spojuje se samotným cílem drůbežářského
průmyslu - rapidním růstem: Míra
úmrtnosti brojlerů stoupá a je rozumné uvažovat, zda by tento problém
nemohl být způsoben velmi významnými pokroky v genetice a výživě, kterých
bylo dosaženo. Jinými slovy můžeme čekat, že brojleři porostou příliš
rychle - jejich hmotnost se za dobu 7
týdnů
50 až 60 krát zvýší...
„Kolapsy", to jest náhlá smrt u mladých, prospívajících kuřat (většinou
samců), mohou mít rovněž souvislost s tímto „superrychlým" růstem.
Sama
atmosféra, ve které musí ptáci žít, ohrožuje zdraví. Během sedmi nebo
osmi týdnů, které stráví v drůbežárně, nikdo nevyměňuje stelivo ani
neodváží výkaly. I přes automatickou ventilaci je vzduch plný čpavku,
prachu a mikroorganismů. Studie prokázaly, že prach, čpavek i bakterie poškozují,
podle očekávání, plíce ptáků. Fakulta obecného lékařství na
Melbournské univerzitě v Austrálii provedla studii zdravotních rizik této
atmosféry pro farmáře. Zjistili, že 70
procent
farmářů si stěžuje na pálení očí, téměř 30 procent trvale kašle, a
téměř 15 procent trpí astmatem nebo chronickou bronchitidou. Vědci proto
doporučili farmářům, aby trávili co nejméně času v drůbežárnách, a
pokud jdou dovnitř, měli by použít respirační masku. Ale ve studii nebyla
o maskách pro kuřata zmínka.
Ptáci,
kteří musí stát a sedět na zahnívajících, špinavých výkalech plných
čpavku, trpí také vředy na pařátech, puchýři na hrudníku a hlezenními
popáleninami. „Kuřecí
drůbky"
jsou často části kuřat, jejichž těla se nedají prodat v celku. Poškození
pařátů v drůbežářském průmyslu nevadí, protože pařáty se na jatkách
stejně odřezávají. Jestliže
je život v dlouhých přeplněných prašných místnostech bez oken, navíc
plných čpavku, pro kuřata stresující, jejich první a jediné setkání se
sluncem není jiné. Dveře se najednou otevřou a kuřata přivyklá na polotmu
jsou chytána za nohy, vynesena ven hlavou dolů a nacpána do přepravek, jež
se vyrovnají na nákladní vůz. Pak se převezou do „zpracovatelského"
závodu, kde se kuřata mají zabít, očistit a uložit do úhledných plastových
sáčků. To může trvat i několik hodin, kdy kuřata nedostanou krmení ani
vodu. Nakonec jsou vyložena z přepravek, pověšena za nohy na běžící pás,
který je přiveze k nožům, jež ukončí jejich neradostnou existenci.
Perdueova
reklama propaguje běžný mýtus: ekonomický úspěch farmáře a příjemný
život drůbeže a hospodářských zvířat jdou ruku v ruce. Lidé hájící
velkofarmy často tvrdí, že kdyby drůbež nebo zvířata nebyla šťastná,
neprospívala by a nedala by se tedy se ziskem prodat. Drůbežářský průmysl
tento naivní mýtus jasně vyvrací. Studie vydaná v časopise Drůbežářství
a
věda ukázala, že pouhých 372
cm2
(o 20
procent
méně než se běžně kuřatům poskytuje) už může přinést zisk, ačkoliv
tak malý prostor znamená, že 6,4 procenta kusů uhyne (více než při menší
hustotě), kuřata mají podváhu a že dojde ke zvýšenému výskytu puchýřů
na hrudi. Jak zdůrazňují autoři, klíč k ziskovosti v drůbežářském průmyslu
není zisk z jednoho kuřete, ale zisk ze všech kuřat najednou jako celku:
Průměrný
zisk z jednoho ptáka začal klesat při nárůstu hustoty kuřat. Ovšem když
se návratnost investice vypočítala na základě zisku z jednotky plochy
podlahy, došlo k opačnému efektu; zisk stoupal při poklesu hustoty kuřat. Ačkoliv
byly vyzkoušeny také extrémně
vysoké hustoty, snižování zisku nebylo dosaženo i přes redukci míry růstu. Čtenáři, kteří po přečtení této části uvažují o tom, že místo kuřat začnou kupovat krůty, by měli být upozorněni na to, že tradiční hlavní chod rodinné večeře při Dni díkůvzdání se nyní pěstuje stejnými metodami jako brojleři a že se jim také obvykle odstraňují zobáky. Podle časopisu Turkey world (Krůtí svět) se během několika posledních let objevila „exploze ve výrobě krůtího masa" a očekává se, že bude pokračovat. Průmysl s obratem 2 miliard dolarů v roce 1985 vypěstoval 207 milionů krůt, dvacet velkých společností se podílelo na 80 procentech produkce. Krůty v náročných podmínkách tráví třináct až dvacet čtyři týdny, tedy dvakrát déle než jejich menší příbuzní, než dojdou ke svému konci.
|
|
|
|
|
|