-
-
Bezmasý luxus
-
-
Dva hektary půdy uživí jednoho člověka konzumujícího maso, čtrnáct
vegetariánů a padesát veganů.
Světový hlad
a devastace životního prostředí konvenčním zemědělstvím se stávají stejným
důvodem k vegetariánství, jako jsou zdraví a slušnost.
-
-
Tkáň na talíři se stala centrem pokrmu, kterou další potraviny jen obkládají
– bez ohledu na jejich nutriční hodnoty a bez jakýchkoli dalších ohledů...s
nekritickým přejímáním euroamerického životního stylu celosvětová spotřeba
masa roste. V Čině za třicet let o 150 procent, v Indii za posledních
patnáct let skoro o polovinu. Globální propojenost tuto změnu stravovacích
návyků mění v hrozbu. Pokud by každý člověk na světě chtěl sníst kolem sta
kilogramů masa ročně jako Češi a další evropské národy, do třiceti let
vyčerpáme půdu, vodu a zásoby potravin. Hlad roste už teď, hladoví vice než
1,2 miliardy lidi, jeden člověk ze šesti.
-
-
-
Zlověstný stín kravína
-
Dopřejme si překlad anglického „Livestock’s Long
Shadow“ jako „Za kravínem je největší tma“. Stejnojmenná zprava
vydaná mezinárodní Organizaci pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) čítá
416
stran čteni, o kterém se moc nemluví a už vůbec se podle něj nejedná.
Znamenalo by to překopat dosavadní způsob zemědělství od A do Z...
-
-
Klíčové jsou následující vzkazy: Chov hospodářských zvířat využívá až 70
procent veškeré zemědělské půdy a 30 procent suchozemského povrchu. Skoro
dvě třetiny úrody potravin v Severní Americe a západní Evropě se spotřebují
na výrobu masa. Živočišný průmysl patří mezi faktory, které nejvýznamněji
přispívají ke klimatickým změnám na všech úrovních, od místních po globální.
-
-
„Větší část plochy zemědělské půdy je věnovaná produkci plodin ke krmení
zvířat. A to pouze zvířat chovaných k jatečným účelům, bez dojnic a nosnic,“
potvrzuje Richard J. Barták, který se environmentálním aspektům výživy
věnuje od šedesátých let.
-
-
Převeďme si globál za humna. V našem klimatickém pásmu se na jednom hektaru
dá vypěstovat přibližně 15–20 tisíc kilogramů brambor, čtyři až pět tisíc
kilogramů pšenice, až čtyři a půl tisíce kilogramů ječmene a až sedm tisíc
kilogramů kukuřice. Ovšem stejná plocha uživí jen tzv. „jednu velkou dobytčí
jednotku“, asi 500 kilogramů živé váhy, což je například jedna kráva. Po
jejím zabiti a zpracováni získáme jen 300–350 kilogramů masa. Ačkoli se
údaje o „výtěžnosti“ (příšerný pojem bohužel zcela odpovídá kontextu
průmyslového zemědělství a směle se řadí hned vedle lidských zdrojů) liší
podle druhu, živočišná výroba je vždy podstatně méně efektivní než
rostlinná. Nevyjímaje výživové hodnoty.
-
-
„Z celkové hmotnosti produkovaných zrnin se spotřebuje na krmeni zvířat 53
procent. Oproti původním zrninám však maso ztratí 57 procent bílkovin, 100
procent sacharidů a 83 procent energie. Zato vznikne množství nutričně zcela
méněcenného tuku. Cely systém je tedy produkci bílkovin z bílkovin, přitom
ale s nejméně poloviční ztrátou původního obsahu bílkovin!“ upozorňuje
Richard J. Barták.
-
-
Na kilo hovězího je potřeba zkrmit deset až dvacet kilo obili nebo luštěnin.
Při stejném vynaloženi vody, obili, energie a pracovní sily bychom mohli
vyprodukovat patnáctkrát více rostlin. Dobytek sežere polovinu vylovených
ryb či sedmdesát procent světové produkce sóji. Prasata a drůbež zkonzumuji
šestkrát větší množství mořských plodů než cela americká populace a dvakrát
tolik než všichni Japonci. Také jim dopřáváme skoro polovinu světové úrody
obilovin. Přitom: „Na následky podvýživy ročně umírá dvacet milionů lidi,
kteří by se dostatečně nasytili obilím a sójou ušetřenými z krmení
zbytečných jatečných zvířat. Stačilo by jist o deset procent méně masa,“
sděluje Richard J. Barták.
-
-
Signály o neblahých následcích už existuji: ceny potravin se nacházejí na
dvacetiletém maximu, zásoby na padesátiletém minimu a šéf Světové banky
varuje, že drahota jídla může destabilizovat některé časti světa a vyvolat
hladové bouře...
-
-
Z pěti hlavních hospodářských sektorů – energetiky, průmyslu, nakládáni s
odpady, lesnictví a zemědělství – produkuje chov dobytka osmnáct procent
skleníkových plynů. O pět procent vice než doprava. V samostatné oblasti
zemědělství jsou hospodářská zvířata zdrojem až osmdesáti procent
skleníkových plynů...
-
-
Podle Mezinárodni unie pro ochranu přírody ztratilo až deset procent
ohrožených druhů přirozené prostředí vlivem chovu dobytka. Dobytek je hlavni
příčinou odlesňováni. Velkochovy způsobuji eroze. Na chov dobytka vyplýtváme
ročně trilion kubických metrů čisté vody. Kilo hovězího zalijeme 200 tisíci
litrů vody, kilo sójových bobů dvěma tisíci. Čtyři hamburgery za rok
znamenají vodní spotřebu srovnatelnou s každodenní sprchou a lide
z nejchudších zemi pod ni zjevně stát nebudou. K bezpečně vodě nemá přistup
vice než miliarda lidi, šest tisíc děti kvůli tomu denně umírá..
-
-
Že nejde o plané žvanění mýtických ekoteroristů,
potvrzuji nedávné výroky představitelů nadnárodních organizaci. Světová
banka vydala následující doporučeni: „Pokud to nezlepší společensky
prospěšné oblasti ekologie a bezpečnosti potravin, měli bychom se vyhýbat
financovaní rozsáhlých komerčních výkrmových systémů dobytka a průmyslové
produkce mléka, vepřového a drůbežího masa.“
-
-
A společná zprava OSN, Programu životního prostředí a Evropské komise
z loňského června připouští: „Podstatné omezeni (negativních
environmentalních) vlivů bude možné jen významnou změnou stravy na celém
světě, bez živočišných produktů.“...
-
-
Vlaštovkou nad vodami zasviněnými kejdou a biocidy je ekologické zemědělství.
Jeho certifikované potraviny jsou nutričně hodnotné a chutné. Dobytek nežije
v koncentracích.
Ale ani ekologické zemědělství není samospasné. Podle zprávy organizace
Foodwatch (česky k dispozici díky organizaci Veronica) německé
ekozemědělství stáhne emise skleníkových plynů na kilo obili o 60 procent.
Nicméně v hovězí a mléčné výrobě ekologické farmy uvolňuji v některých
případech dokonce vice emisi skleníkových plynů než konvenčni farmy. Úplný
přechod na ekozemědělství může snížit emise o 15 až 20 procent...
-
-
„Nahradit obrovskou spotřebu konvenčního masa, konvenčních mléčných produktů
a vajec biopotravinami nelze. Například biochovy slepic pro biovejce jsou
limitovány tisíci až dvěma tisíci kusy nosnic, zatímco konvenčni velkochov
může mít i 120 tisíc kusů. Prostě by na to nebylo místo, chovatele ani
biokrmivo,“ říká Richard J. Barták. „Vegetariáni sice byli hybateli rozvoje
ekologického zemědělství a fair trade, ovšem vegetariánství nerovná se eko-
ani bio-. Takže řešením uvedeného i všech ostatních problémů je pouze
snižováni spotřeby živočišných potravin. Země bezproblémově uživí 50 miliard
vegetariánů či 200 miliard veganů. Dle mého názoru každý, kdo mluví o
ekologii a není vegan, či alespoň vegetarián, nemluví vážně, ale kecá!“...
-
-
Co aspoň pondělky bez masa?
-
Intenzivní zemědělská výroba znečišťuje životni prostředí víc než průmysl a
obyvatele dohromady. Jak to, že tak giganticky problém unika pozornosti?
Vysvětlením může byt rozptýlením
znečištění na řadově větší ploše, než kterou zabírají průmyslové podniky.
Téma je ale politicky a ekonomicky absolutně nestravitelné. Proto se na
vysokých klimatických setkáních propírá oxid uhličitý, zatímco potenciálně
nebezpečnější metan a oxid dusný zůstávají decentně stranou pozornosti.
Tnout do živého se pokoušejí čestné výjimky. Například švédsky poslanec a
bývalý poslanec Evropského parlamentu Jens Holm či Nizozemka Marianne
Thiemeová, poslankyně parlamentní strany
Party for Animals.
Ing. Richard J. Barták:
Viděl jsem všechny druhy nelidského
zacházení při dopravě zvířat umírajících žízní a mrzačených, zmrzačených
a neschopných pohybu na polámaných hnátech, viděl jsem prasata šílená
strachem, neboť byla násilím vyhnána poprvé v životě na slunce, viděl
jsem býka, který po lámání ocasu, neboť nechtěl vyběhnout na vlečku,
tuto mohutným skokem přeskočil tak, že v kejdové jímce, do níž spadl po
hlavě, si srazil vaz, viděl jsem kastrace prováděné bez jakékoli
anestezie, a viděl jsem všechny druhy nelidských poprav všech druhů
strachem řvoucích, bučících, ječících, ryčících, kdákajících či
pištících zvířat a viděl jsem konečně i kafilerie, kde z těl uhynulých
zvířat velkovýrobním způsobem připravují sterilní a zdravotně nezávadnou
potravu - masokostní, či péřovou moučku - pro další, ještě žijící
zvířata.
A viděl jsem
řeky kejdy a viděl jsem potoky krve.
To vše mne
dovedlo již před desítkami let k rozhodnutí, kdy nemaje jiného
východiska, umyl jsem si ruce s Pilátem a řekl jsem si: "Pro mne ne! Pro
mne se toto nedělá a dělat nebude, ani přímo, ani nepřímo. Toto nechci a
nepotřebuji. Nevraždím, ani za vraždu neplatím".
A stal
jsem se vegetariánem. (Zdroj)
-
-
-
Množství
masa,
které zkonzumuje západní svět, je obrovské, víc než dvojnásobné proti tomu,
co jedli naši předkové ještě po druhé světové válce. A že se tak děje na
úkor životního prostředí, na úkor hospodářských zvířat a v neprospěch naší
zdravotní kondice.
-
-
Právě proto nastal teď trend opačný. Spotřeba
masa
zvolna klesá a lidé, aspoň ti poučenější, se ho snaží jíst méně. Strávník,
který jako paní Bollová „maso
jí, ale jenom někdy“,
má už i název. Je to flexitarián (protože je flexibilní a bez
masa
se obejde) nebo také „part-time
vegetarián“
(vegetarián
na poloviční úvazek). Pro řadu lidí je to přijatelný kompromis, kdy je
utěšeno svědomí i občasné nutkání dát si vuřt.
-
-
Skvělé, Maxi
-
Německo má v odříkání se masa dlouhou tradici a bezmasý Berlín ocenil
už Franz Kafka: „Nic není tak skvělé jako zdejší vegetariánské
stravování,“ napsal Maxi Brodovi a pochválil si kapustu s vejcem, kterou
si lacino dal v jednom ze sto padesáti vegetariánských podniků ve městě.
Dnes má Německo rovněž vysoký podíl vegetariánů, podle různých
výzkumů asi osm procent populace, což je spolu se Švýcarskem nejvíc v
Evropě.
-
-
U nás je situace poněkud jiná. Vegetariánů je tu jen kolem 1,5
procenta. Tendence ve spotřebě masa jsou ale stejné. Podobně jako v
Německu dosáhla maxima na konci osmdesátých let, teď už roky klesá.
Konkrétně: v roce 1989 připadalo na každého Čecha 94,7 kilogramu masa.
Křivka šla však poměrně rychle dolů a v novém tisíciletí se drží kolem
osmdesáti kil na osobu (v roce 2010 to bylo 78,8 kg). Lidé prostě své
stravovací návyky mění. Z důvodů morálních, zdravotních i proto, že nejíst
maso je svého druhu móda.
-
-
Přesto jsou to pořád obří stáda, která živí náš hlad po mase. Na
českých stolech skončily v roce 2010 3 miliony prasat, 255 tisíc krav, volů
a telat a zhruba 140 milionů kuřat.
-
-
U drůbeže přesná čísla statistika ani neuvádí, jsou vedena jen jako kila
svaloviny v rubrice „výroba masa“. Právě tato slova naznačují, že
chov zvířat se změnil skutečně ve velkovýrobu se vším všudy.
-
-
Třetina tuzemských prasat žije v prasečácích s kapacitou nad deset tisíc
kusů, a jak vypadá život v přeplněných halách bez denního světla a na
nevystlané podlaze, to si každý snadno najde na YouTube.
-
-
Najdou se tu také záběry z chovu kuřat, který je asi vůbec nejkrutější.
Přitom právě kuřecí maso si získalo pověst zdravé potraviny, jeho
spotřeba jako jediného stoupá a ceny klesají. Na jateční účely se chová
speciálně vyšlechtěná varianta kuřete brojler, který za 40 dní dosáhne své
jateční váhy kolem 2,5 kg. Roste především svalovina, kostra zůstává slabá,
zvíře je tak odsouzeno k chronické bolesti. Jak uvádí příručka Nadace na
ochranu zvířat v trefném příměru, je to, jako kdyby děti v deseti letech
měřily přes dva metry a vážily přes sto padesát kilo. Tento stav navíc
provází chronická bolest. A tak dále.
-
-
Jakkoli jsou tyhle informace otřesné, jsou vlastně docela známé. Stejně
přístupné jsou i údaje o tom, jak velmi konzumace masa zvyšuje naši
ekologickou stopu (na to, aby se stogramový plátek hovězího dostal na náš
talíř, bylo potřeba sedm tisíc litrů vody, produkce kila hovězího zatíží
ovzduší stejně jako 250 km dlouhá cesta autem). Neustálá konfrontace s
informacemi tohoto druhu lidi stále více zneklidňuje a své návyky přece
jenom mění.
-
-
Další věc, která vede ke změně, je zvyšující se pozornost k vlastnímu
zdraví. Vysoký podíl červeného masa a uzenin ve stravě je rizikovým
faktorem třeba při oběhových nemocech nebo při nádorových onemocněních
střev. Stačilo jeho konzumaci omezit, a výsledky jsou již znát: „Snížená
spotřeba tučného masa se už stačila pozitivně projevit na veřejném
zdraví. Například se mírně snížil výskyt zhoubného nádoru tlustého střeva a
konečníku, který měl své maximum v roce 2002. Podobně lze pravděpodobně
nahlížet i na klesající výskyt ischemické choroby srdeční,“ říká Zuzana
Derflerová Brázdová, přednostka Ústavu preventivního lékařství Lékařské
fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Dodává, že strava není jediný faktor,
ale rozhodně důležitý...
-
-
-
A je tu ještě další důvod, proč se lidé vyhýbají
masu:
prostě to poslední dobou patří k dobrému tónu. „Je to statusová
záležitost. Bohatí a vzdělaní lidé dbají na kvalitní stravu a k tomu nepatří
laciné
maso
ze supermarketu,“
vysvětluje Sabine Koppeová z německé agentury Trendbüro, což je agentura
zaměřená na zkoumání vývoje životního stylu.
-
-
Její postřehy pocházejí z Německa, kde mají také lepší přehled o tom, kdo
jsou jejich vegetariáni: typicky vzdělaní, mladí, z města, hlavně
ženy (jak říká dotazníkové šetření univerzity v Jeně). Z Česka srovnatelné
údaje nemáme, ale bude to zřejmě podobné: omezení spotřeby masa se
týká hlavně
vzdělaných a bohatších lidí a poprvé v dějinách tak nastává situace, kdy
vyšší vrstvy jedí méně masa než chudé.
-
-
Ne všichni se ale chtějí
masa
úplně vzdát. „Spíš se změní přístup k jeho konzumaci,“ myslí si
Sabine Koppeová. Stane se, tak jako bylo v minulosti, luxusním zbožím. Lidé
si budou kupovat drahé biomaso anebo si zajdou na steak do restaurace. A
doma budou na stole špagety se zeleninou. Takhle nějak se prý budou do
budoucna stravovat flexitariáni.
-
-
Kdo kolik sní
(spotřeba masa na osobu v roce 2007 a podíl
vegetariánů)
-
Česká republika 88,54* 1,5 %
USA 122,79 3,2 %
Německo 87,88 8 %
Španělsko 111,56 4 %
Polsko 76,55 méně než 1 %
Rakousko 103,18 3 %
Francie 88,77 méně než 2 %
Velká Británie 85,51 méně než 6 %
-
*
ČSÚ uvádí 81,5 kg na osobu
-
ZDROJ: ORGANIZACE OSN PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ (FAO) A EVROPSKÁ
VEGETARIÁNSKÁ UNIE (EVU)
-
-
„Poprvé v dějinách výživy se v horních společenských vrstvách jí méně
masa
než v těch nižších,“
citoval časopis Der Spiegel Achima Spillera, odborník na marketing
zemědělských produktů.
-
-
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|