|
|
|
|||||||
|
|
|
|||||||
|
V zářijovém
článku časopisu Vesmíru (Vesmír
97, 498, 2018/9) je článek Člověk býložravcem s podtitulem Je
vegetariánství a veganství zdravé, autorem je
Prof. RNDr. František Vyskočil. Text je dost vstřícný k
vegetariánství i veganství. Autor správně podotýká, že veganství
je komplexní životní postoj. Vegani se z etických důvodů zříkají
jakýchkoliv potravin živočišného původu i výrobků ze zvířat jako jsou
kůže.
Vědecká stanoviska Rostlinná potrava pomáhá s prevencí a léčbou některých onemocnění. "Vegetariáni a vegani mají prokazatelně menší riziko ischemické choroby srdeční, diabetu typu II, vysokého krevního tlaku, některých typů rakoviny a obezity. Klesají hladiny celkového a nebezpečného nízkodenzitního lipoproteinu (LDL) – vázaného cholesterolu – a lépe se kontroluje glukóza v krevním řečišti a v mezibuněčném prostoru.Rostlinné potraviny, včetně vegetariánské a veganské stravy, jsou stále uznávanější mnoha neziskovými i vládními institucemi". Vegetariáni jsou na tom zdravotně velmi podobně jako vegani a také veganské děti trochu zrychlí svůj růst a vývin s mléčnými produkty a vejci ve svém jídelníčku. Ale s mlékem a vajíčky se to nesmí přehánět. Vaječný žloutek obsahuje kyselinu arachidonovou, ze které vznikají látky podporující záněty (eikosanoidy), vnímání bolesti (prostaglandiny), zvyšuje se srážení krve (tromboxany) a imunita (leukotrieny). To může zhoršovat zánětlivé procesy, k nimž zřejmě patří i Alzheimerova demence. A k mléku (více Vesmír 96, 480, 2017/9): v dospělosti bychom se měli omezit maximálně na 200 ml denně, jinak hrozí rychlejší stárnutí našeho mozku vinou mléčného cukru a jeho složky D-galaktózy. Důkazy o tom, že červené maso a masné výrobky způsobují kolorektální karcinom, označil Světový fond pro výzkum rakoviny (WCRF) panel za „přesvědčivé“, což je nejvyšší stupeň jistoty.
Jez zeleninu, ochráníš sebe i Zemi
Nejde jen o zdravou výživu. Jde i o ekologii
a hlad ve světě. Rostliny využívají přírodní zdroje efektivněji.
Rostlinná výroba je ekologičtější než živočišná. Na jeden kilogram
živočišné bílkoviny musí býložravci spořádat asi 6 kg bílkovin
rostlinných, které jsou v průměru obsaženy asi v 20 kg rostlinného
krmiva pro jatečný a jiný dobytek. |
|
|||||||
|
|
|
|||||||
|