Prezident
Havel pohostil císaře Akihita
strašlivou pečínkou.
Jedním z největších
českých podniků na "výrobu" telecího masa je
Bocus Letohrad.
Ve třech dlouhých halách žije dva tisíce dvě stě telat. V kotci třikrát
tři metry jich je natěsnáno patnáct až dvacet, aby se nemohla moc pohybovat
a netvrdly jim svaly. Vybrané hezké kusy se sem svážejí zhruba dva týdny
po porodu. Nedávno narozená zvířata se na kovových roštech jen stěží drží
na nohou, a pokud leží, tvrdé tyče je tlačí do těla. Příštích pět,
šest měsíců budou dostávat jen mléko (přesněji řečeno mléčné zbytky
z mlékáren), později i granule z jatek. Hlavně ale žádnou zelenou trávu,
protože po té by maso zvířete ztratilo kýženou světlou barvu, měkkost a
jemnost, kterou labužníci požadují. Ze stejného důvodu nelze telatům zpříjemnit
život slaměnou podestýlkou, kterou by začala okusovat. Zhruba po půl až tři
čtvrtě roce přešlapování v temné stáji - naplněném kromě instinktivní
touhy po světle a po pohybu i mučivým a nikdy neuspokojeným nutkáním přežvykovat,
protože tak to prostě přežvýkavci mají - přijde porážka. Telecí
z Letohradu jde slušně na odbyt - prodává se v supermarketech a luxusních
restauracích. Podnik je ziskový a v posledních letech drží stavy. "Věříme,
že stále více lidí si bude chtít dopřát dobrý gáblík," věští
dobrou budoucnost letohradské firmy její zootechnik Josef Stratílek.
Výběr menu na každou prezidentskou hostinu má
svá pravidla. Kuchyně napřed navrhne šest možností, z nichž komise
prezidentské kanceláře vybere. "Proč bych to nevařil, když to chtějí?"
diví se citovaný Šaroun. "A už jste viděl ty prasečí koncentráky?
To nikomu nevadí, celej národ žere vepřový." Členem výběrové
komise je i šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář. "V soukromém životě
o těchto věcech přemýšlím, při přípravě hostin na Hradě ale nic
podobného neřešíme," říká na otázku, zda komisi nějak zajímají
podmínky chovu objednaných zvířat. "A jestli nám to vadí? To máte těžké.
Musí to být česká kuchyně a to bychom pak museli servírovat jen vegetariánská
jídla." To je ale zbytečně vyhrocený postoj. Stále více rodin na Západě
i v Česku totiž děs z podobných metod zahání tím, že nakupuje maso z
ekologických chovů, kde zvířatům před smrtí dopřávají alespoň ta nejzákladnější
práva: právo na pohyb, na čerstvý vzduch, na světlo a na přirozenou
stravu. Nad tím ale Miroslav Sklenář krčí rameny: "O tom jsme opravdu
neuvažovali." 15.07.2002
- Marek Švehla, Respekt
Ze všech forem intenzivního zemědělství, které se v současné době
praktikují, je morálně nejnepřijatelnější chov telat.
Jeho
podstatou je krmení zavřených, chudokrevných telat vysokoproteinovým
krmivem, jehož výsledkem bude měkké, světle zbarvené maso, které se bude
podávat v luxusních restauracích. Naštěstí je tento průmysl co do
velikosti nesrovnatelný s produkcí drůbežího, hovězího nebo vepřového
masa; nicméně stojí za pozornost, protože představuje krajní stupeň zneužívání
zvířat, stejně jako absurdní nedostatečnosti metody, která má dávat
lidem potravu.
Termín
telecí
se původně užíval pouze pro telata, která ještě nebyla
odstavena od krávy. Maso těchto velice mladých zvířat bylo světlejší
a jemnější než maso telat, která se už začala pást; ale těch nebylo
mnoho, protože tele začne jíst trávu už ve věku několika týdnů, když
je stále velice malé. Malé množství dostupného telecího pocházelo z
nechtěných býčků z mléčného průmyslu. Jeden až dva dny po narození
byli odvezeni na trh, hladoví a vystrašení neznámým prostředím a nepřítomností
jejich matek, kde byli prodáni pro okamžitý odvoz na jatka.
V
padesátých letech přišli v Holandsku na to, jak tele nechat déle žít,
aniž by jeho maso ztmavlo nebo ztvrdlo. Trik je v tom, že se telata musí
chovat za vysoce nepřirozených podmínek. Kdyby se nechávala růst venku, běhala
by po loukách a jejich svaly by ztuhly a telata by také spalovala příliš
mnoho kalorií, které by chovatel musel nahradit drahým krmením. Také by
jedla trávu a jejich maso by ztratilo světlou barvu čerstvě narozených
telat. Proto specializovaní výrobci telecího masa telata z burzy okamžitě
zavírají do kotců. V upravených stodolách nebo zvláštních budovách stojí
řady dřevěných kotců, 60 cm širokých a 140 cm dlouhých. Místo podlahy
mají dřevěné rošty, které stojí na betonové podlaze. Telata jsou přivázaná
řetězem za krk, aby se ve státní nemohla otáčet, dokud jsou na to dost malá.
(Řetěz se sundá, až vyrostou natolik, že se v úzkém kotci neotočí.)
Nemají slaměnou ani jinou podestýlku, protože by ji mohla jíst, a zničit
tak bledou barvu svého masa. Tyto kotce opustí, až když mají být poražena.
Krmí se jenom tekutou stravou, založenou na nízkotučném sušeném mléce s
vitaminy, minerály a léky podporujícími růst. Takto žijí dalších šestnáct
týdnů. Krása celého systému leží, podle chovatelů, v tom, že v tomto věku
mohou telata vážit až 180 kg, místo něco málo přes 40 kg po narození; a
protože za telecí dostanou nejvyšší cenu, chov telat je v tomto směru výnosným
podnikem.
V
roce 1962 byla tato metoda poprvé uvedena ve Spojených státech společností
Provimi, a. s., výrobcem krmiva se sídlem ve Watertownu ve státě
Wisconsin. Její název je zkratkou ze slov proteiny, vitaminy a minerály, ze
kterých se krmiva vyrábějí - z přísad, které by se mohly, jak se člověk
může domnívat, využít lépe než na chov telat. Provimi, jak se sama chlubí,
vytvořila tento „nový a úplný koncept chovu telat" a je stále
zdaleka největším výrobcem telecího masa, ovládající 50 až 70 procent
amerického trhu. Její zájem na propagaci výroby telecího leží ve vývoji
trhu pro svá krmiva. V nyní již zaniklém časopise společnosti Provimi The Stall
Street journal se
popisuje „optimální produkce telecího", a my tak můžeme nahlédnout
do její podstaty, která se ve Spojených státech a Evropě od jejího zavedení
prakticky nezměnila:
Dvojí
cíl produkce telecího je, za prvé, vypěstovat co největší tele za co
nejkratší dobu a, za druhé, udržet jeho maso co nejsvětlejší, aby byla
splněna očekávání zákazníka.
A
to vše
se
ziskem
odpovídajícím riziku
a
vložené
investici.
Úzké
kotce a podlahové rošty jsou pro telata velice nepohodlná. Když telata
povyrostou, nemohou se bez obtíží postavit nebo si lehnout. Zpráva od výzkumné
skupiny vedené profesorem Johnem Websterem z katedry chovatelství hospodářských
zvířat na veterinární fakultě Bristolské univerzity v Anglii uvedla: Telata v
kotcích 750 mm širokých nemohou samozřejmě ležet s nataženýma nohama...
Telata si tak lehají, když je jim teplo a chtějí se ochladit... Dorostlým
telatům může být při teplotě vzduchu nad 20 °C nepříjemně horko. Je-li
jim znemožněno upravit polohu těla tak, aby se maximalizovala tepelná ztráta,
jejich stav se zhoršuje... Telata starší než deset měsíců nemohou v kotcích
dosáhnout běžné spánkové polohy, protože mají hlavu opřenou o stěnu
kotce. Došli jsme k závěru, že jestliže telata nemohou při spánku normálně
ležet, významně to narušuje jejich prospívání. Pro
vyřešení tohoto problému by
kotce musely být široké alespoň 900
mm. Čtenáři
si jistě všimli, že normy
v
Americe
jsou mnohem nižší,
60
x
140
cm.
Kotce
jsou také příliš úzké na
to,
aby
se
v nich
tele otočilo.
To
je další
zdroj frustrace. Kromě toho tak úzké kotce nedovolí telatům pečovat o
srst; mají vrozenou potřebu otáčet hlavu a jazykem si čistit srst. Vědci
z
Bristolské
univerzity řekli:
Protože
telata rychle rostou a je jim horko, ve věku zhruba deseti týdnů mění srst.
V této době pociťují silnou potřebu se o srst starat. Často také trpí vnějšími
parazity, zejména v teplém a vlhkém prostředí. V boxech telata nedosáhnou
na většinu svého těla. Došli jsme k závěru, že odepření možnosti pečlivě
pečovat o svou srst pro telata znamená nepřijatelné narušování jejich
prospívání, ať už je způsobeno omezením svobody pohybu nebo, v horším případě,
použitím náhubku.
Dřevěný
rošt na podlaze bez podestýlky je tvrdý a nepohodlný; dře telata do kolen,
když si lehají a vstávají. Kromě toho je rošt obecně velice nepříjemný
pro zviřata s kopyty. Připomíná typ roštu, který se používá tam, kam
dobytek nesmí, jenom má hustší příčky. Mezery ale musí zůstat natolik
široké, aby jimi propadla nebo se dala propláchnout většina hnoje, což
znamená, že jsou dost velké na to, aby nebyly pohodlné. Tým vědců z
Bristolu popisuje telata jako „po několik dní nejistá a neochotná měnit
polohu".
Malým
telátkům
se
velice stýská
po matce. Také nemají co sát. U malého telete je potřeba sání stejně
silná jako u dětí. Nemají k dispozici žádný struk ani jeho náhradu. Od
prvního dne uvěznění - to může docela dobře být třetí nebo čtvrtý
den jejich života - pijí z plastového kbelíku. Chovatelé se pokoušeli
krmit telata pomocí umělých struků, ale jejich údržba a sterilizace zřejmě
nestojí za námahu. Běžně lze pozorovat telata, jak se zoufale snaží sát
cokoliv ve svém kotci, ale většinou nic vhodného nenajdou; a když jim dáte
prst, uvidíte, že ho okamžitě začnou sát, stejně jako si děti cucají
palečky.
Později
se u telat vyvine potřeba přežvykovat - předtrávenou vlákninu z píce v
bachoru. Ale vláknina je pro ně přísně zakázaná, protože obsahuje železo
a zbarvuje maso do tmava, takže tele může opět začít marně okusovat svůj
kotec. U telat jsou běžné poruchy trávení, včetně žaludečních vředů.
Totéž platí o chronickém průjmu. Ještě jednou budeme citovat bristolskou
studii:
Telata
nedostávají pevnou stravu, čímž je u nich celkově znemožněn vývoj
bachoru. Dochází také k tvorbě smotků srsti, které dále podporují
chronické trávicí potíže.
Jako
kdyby to nestačilo, telata jsou navíc úmyslně udržována ve stavu
chudokrevnosti.
The
Stall Street journal společnosti
Provimi vysvětluje proč:
Barva
telecího je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují možné
zisky z lukrativního trhu s telecím masem... „Světlá" je nejlepší
kvalita telecího, které je velmi žádáno v lepších klubech, hotelech a
restauracích. „Světlá" neboli růžová barva telecího je částečně
spojena s množstvím železa obsaženým ve svalech telat.
Krmiva
Provimi, stejně jako u jiných výrobců krmiv pro telata, mají záměrně málo
železa. Normální tele by železo získávalo z trávy a z jiných forem vlákniny,
ale protože ji telata nemohou jíst, objevuje se u nich chudokrevnost. Světle
růžové maso je ve skutečnosti anemické. Poptávka po mase této barvy je otázkou
snobismu. Barva neovlivňuje chuť a určitě kvůli ní není maso výživnější
- prostě obsahuje málo železa.
Anémie
je samozřejmě
u
telat
pod
kontrolou.
Bez jakéhokoliv železa by tele uhynulo. Při normálním příjmu železa by
ovšem kilo masa mělo menší cenu. Tak se dosáhlo rovnováhy, která udržuje
barvu světlou a telata - nebo alespoň většinu z nich - na nohou tak dlouho,
než dosáhnou jateční hmotnosti. Telata jsou
ale
nemocná
a
anemická.
Nízký
příjem u nich vyvolává touhu po železe, a tak olizují všechny kovové součásti
svých kotců. Proto se vyrábějí ze dřeva. Jak Provimi vysvětluje svým zákazníkům:
Tvrdé
dřevo používáme zejména proto, že kov by mohl ovlivnit světlou barvu
telecího... Všechno železo odstraňte
z
dosahu
telat.
A
znovu:
Je
také důležité, aby telata neměla žádný trvalý zdroj železa. (Měli
byste zkontrolovat vodu. Jestliže obsahuje více než 0,5 ppm železa, používejte
filtr.) Kotce pro telata by měly být konstruovány tak, aby telata nedosáhla
na žádné rezavé železo. Neukojitelná touha telat po železe je jedním z důvodů, proč jim chovatelé brání v tom, aby se v kotcích mohla otočit. Ačkoliv se telata, stejně jako prasata, nerada přibližují ke svým vlastním výkalům nebo moči, moč nějaké železo obsahuje. Touha po železe je silnější než přirozený odpor k vlastním výkalům a telata olizují prkna, která jsou močí napuštěna. Chovatelé to ovšem neradi vidí, protože telata tak přece jenom nějaké železo získají, a navíc by se mohla z hnoje, který padá na totéž místo jako moč, nakazit nějakou infekcí. Na
příkladu společnosti Provimi, a. s., jsme viděli, že dvojitým cílem výrobců
telecího masa je co největší tele za co nejkratší dobu a co nejsvětlejší
maso. Dozvěděli jsme se, jak dosáhnout druhé části cíle, ale máme si ještě
co říct o technikách dosahování rychlého růstu.
Aby
zvířata rychle rostla, musí přijímat co nejvíce potravy, a zároveň ji co
nejméně spotřebovat. Telata se přinutí k co nejvyššímu příjmu potravy
tím, že se jim nedá žádná voda. Jediným zdrojem tekutin je pro ně
potrava - výživná náhražka mateřského mléka založená na sušeném mléce
a přidaném tuku. V budovách, ve kterých žijí, se udržuje dost vysoká
teplota, takže žíznivá telata vypijí více tekuté stravy, než by vypila
se současným přísunem vody. Běžným výsledkem je to, že se tele začne
nadměrně potit, stejně jako nějaký vysoký úředník, který toho najednou
moc snědl. Pocením ztrácí tekutiny, dostane žízeň, takže se příště
zase přejí. Podle většiny měřítek není tento postup zdravý, ale podle měřítek
výrobců telecího, kteří se snaží o co největší tele za co nejkratší
dobu, není krátkodobé zdraví telete důležité, pokud přežije a doroste
do jateční hmotnosti; a tak Provimi radí, že pocení je známkou toho, „že
tele je zdravé a roste". Nucení telete, aby se přejídalo, je jen první polovinou bitvy; je také třeba zajistit, aby většina potravy, kterou sní, šla na váhu. Jedním způsobem, jak toho dosáhnout, je tele přivázat tak, aby se mohlo co nejméně pohybovat. Vysoká teplota ve stáji také pomáhá, protože v chladnu tele kalorie spaluje jenom proto, aby se zahřálo. Ale i telata, kterým je v kotcích teplo, mohou být neklidná, protože celý den nemají co dělat, až na dvě krmení denně. Holandský vědec napsal:
Telata
tím, že nemají co dělat, trpí... Krmení zabere jenom
20
minut denně!
Mimo ně už není co na práci... U telat je možno pozorovat stereotypní chování,
jako skřípání zuby, mávání ocasem nebo vyplazování jazyka... Podobné
stereotypní pohyby lze považovat za reakci na nedostatek činnosti.
Někteří
výrobci, aby omezili neklid svých znuděných telat, je celý den nechávají
po tmě, kromě doby krmení. A protože stodoly většinou nemají okna, znamená
to jenom zhasnout světla. Telata, jež už postrádají většinu citu,
aktivity a stimulace, kterou jejich povaha vyžaduje, přicházejí také o vizuální
stimulaci a kontakt s ostatními telaty na více než dvacet dva hodin z celého
dne. Ve tmavých stodolách také lépe přetrvávají nemoci.
Telata,
která žijí v takových podmínkách, jsou nemocná a nešťastná. I přes
to, že si výrobci na začátku vybírají pouze nejsilnější a
nejzdravější telata, běžně používají krmiva obohacená léky a při
sebemenší známce nachlazení, trávicí, dýchací nebo infekční choroby běžně
telatům píchají injekce navíc. I tak běžně jedno z deseti telat nepřežije
patnáctitýdenní uvěznění. Mortalita na úrovni 10 až 15 procent za tak krátkou
dobu by pro chovatele telat na hovězí maso byla pohromou, ale výrobce telecího
masa takovou ztrátu toleruje, protože luxusní restaurace za své zboží dobře
platí.
Když
známe přátelské vztahy, které normálně panují mezi veterináři pracujícími
na farmách a velkochovateli (ostatně jsou to majitelé, nikoliv zvířata, kdo
platí účty), získáme lepší představu o strašných podmínkách, ve kterých
se chovají krmná telata. Jde totiž o jeden aspekt chovu zviřat, který vnáší
do jinak poklidných vztahů mezi veterináři a chovateli napětí.
V
roce
1982
se v jednom
čísle časopisu
The
Vealer
(Chovatel
krmných telat) psalo:
Kromě
toho, že se dlouho čeká, než veterinář přijede k opravdu nemocnému
teleti, chovatelé nepovažují pozitivní vztahy s veterináři, kteří dlouho
neuznávali akceptované zemědělské metody, za vhodné. Krmení telat slámou,
aby uchovali jejich trávicí ústrojí zdravé, se po léta považovalo za uznávanou
praxi.
Jediným
světlým bodem v tomto smutném příběhu je to, že podmínky v kotcích
telat jsou tak hrozné, že směrnice britské vlády nyní nařizuje, že kotce
musí být tak velké, aby se v nich telata mohla volně otáčet; musí denně
dostávat potravu s „dostatečným množstvím železa, které udrží správný
zdravotní stav a sílu", a musí dostávat dostatek vlákniny, aby se u
nich správně vyvinul bachor. Toto jsou minimální požadavky na ochranu zvířat,
i když stále nejsou dostatečné na to, aby uspokojily potřeby telat; ovšem
jsou porušovány prakticky všemi výrobci telecího masa jak ve Spojených státech,
tak v Evropě. Když si čtenář uvědomí, že celý tento náročný, zbytečný a bolestivý proces chovu telat existuje jenom proto, aby uspokojil lidi, kteří touží po světlém, měkkém telecím mase, není třeba dalšího komentáře.
|