Před padesáti lety američtí pěstitelé kuřat zjistili, že držením ptáků
v halách dokáží vyrábět kuřata určená na stůl levněji a s vynaložením
méně práce než tradičními farmářskými metodami. Nový postup se rozšířil:
kuřata zmizela z luk do dlouhých hal bez oken. Zrodily
se průmyslové velkochovy. Neříká
se „průmyslové zemědělství“ jen proto, že ony haly připomínají průmyslové
závody. Všechno, co se týče výrobních metod, je zaměřeno na proměnu živého
zvířete ve stroj přetvářející zrno na maso nebo vejce při co nejnižších
nákladech. Vstoupíte-li
do takové haly – pokud vám to pěstitel dovolí –, uvidíte až 30 tisíc
kuřat. Intenzita chovu doporučovaná americkým obchodním sdružením kuřecího
průmyslu National Chicken Council je 85 čtverečních palců na kuře – méně
než jeden standardní list papíru A4. Když kuřata dorostou do tržní váhy,
zcela toto místo zaplní. Ani jediné kuře se nemůže hnout, aniž by se prodíralo
mezi ostatními opeřenci. V průmyslové velkovýrobě vajec se slepice mohou
stěží pohnout, protože jsou namačkány do drátěných klecí, které umožňují
vyskládat zvířata do pater, jedno nad druhé. Ekologové
poukazují na to, že tento výrobní postup je neudržitelný. Zaprvé, s osvětlením
a ventilací hal a s přepravou zrní zkrmovaného kuřaty spoléhá na využívání
fosilních zdrojů energie. Když se obilím, které by mohli jíst přímo lidé,
vykrmují kuřata, využijí ho zčásti na tvorbu kostí a peří a dalších tělesných
orgánů, které nelze jíst. Získáme tak zpět méně potravy a také méně
bílkovin, než ptákům poskytneme, přičemž likvidace koncentrovaného kuřecího
hnoje způsobuje závažné znečištění řek a spodních vod. Obhájci
slušného zacházení se zvířaty namítají, že stísněnost znemožňuje kuřatům
vytvářet přirozená hejna, způsobuje jim stres a v případě nosnic brání
ptákům i v natažení křídel. Vzduch v chovných halách je nasycen
amoniakem z ptačího trusu, který se obvykle nechává hromadit celé měsíce
– ba v některých případech rok nebo i déle –, než se vyklidí. Lékařští
experti varují, že vzhledem k tomu, že ptáci se rutinně krmí antibiotiky,
aby byl v takto přeplněném, znečištěném a stresujícím prostředí zajištěn
jejich růst, hrozbu pro veřejné zdraví by mohly představovat bakterie odolné
vůči antibiotikům. Avšak navzdory veškeré této opodstatněné kritice se průmyslové velkochovy – nejen kuřat, ale i prasat, jatečních telat, dojnic a v nezastřešených výkrmnách i skotu – za posledních 20 let rychle rozšířily v rozvojových zemích, zejména v Asii. Dnes zjišťujeme, že důsledky mohou být mnohem vražednější, než jsme si kdy představovali. Virolog
Earl Brown z Ottawské univerzity to po propuknutí ptačí chřipky v Kanadě
vyjádřil takto: „Vysoce intenzivní pěstování kuřat je dokonalým prostředím
pro vytvoření virulentního viru ptačí chřipky.“ Další
experti souhlasí. V říjnu 2005 pracovní skupina Organizace spojených národů
za jednu z podstatných příčin epidemie ptačí chřipky označila „zemědělské
postupy, jež shlukují velká množství zvířat do malých prostor“. Zastánci
průmyslových velkochovů často poukazují na to, že ptačí chřipku mohou
šířit volně chovaná hejna nebo divoké husy a další stěhovaví ptáci,
kteří se mohou s volně chovanými ptáky krmit nebo je nakazit trusem, když
přelétají nad nimi. Jak ovšem upozornil Brown, viry vyskytující se u divokých
ptáků nejsou obvykle příliš nebezpečné. Právě
naopak, tyto viry mutují v cosi mnohem virulentnějšího, až když se
dostanou do drůbežárny s vysokou intenzitou chovu. Naproti tomu u ptáků
chovaných tradičními způsoby je pravděpodobnější, že budou vůči
nemoci odolnější než stresovaní, geneticky podobní ptáci držení v
intenzivních systémech omezení pohybu. Průmyslové velkochovy navíc nejsou
biologicky bezpečné. Často jsou zamořeny myšmi, krysami a dalšími zvířaty,
která mohou do chovu zanést nemoci. Zatím
na současný kmen ptačí chřipky zemřel relativně malý počet lidí a zdá
se, že všichni byli ve styku s nakaženými ptáky. Pokud ovšem virus zmutuje
do formy přenosné z člověka na člověka, počet mrtvých by se mohl počítat
ve stovkách milionů. Vlády
oprávněně jednají, aby se na tuto hrozbu připravily. Senát USA nedávno
schválil nákup rezervních vakcín a dalších léků za 8 miliard dolarů
jako preventivní opatření proti možné epidemii ptačí chřipky. Ostatní
vlády už za vakcíny a další prevenci utratily desítky milionů. Dnes
už však začíná být jasné, že takovéto vládní výdaje jsou ve skutečnosti
svého druhu dotace pro drůbežářský průmysl. To je ekonomicky špatné,
jako všechny dotace. Průmyslové velkochovy se rozšířily, protože se zdály
být levnější než tradiční metody. Ve skutečnosti byly levnější jen
proto, že některé z nákladů přesunuly jinam – například na lidi, kteří
bydlí po proudu řeky nebo po směru větru od velkochovů a přišli o čistou
vodu a čistý vzduch. Teď
vidíme, že se jednalo jen o malou část celkových nákladů. Průmyslové
velkochovy přesouvají mnohem větší náklady – a rizika – na každého z
nás. Provozovatelé průmyslového zemědělství by tyto náklady na nás neměli
přesouvat, nýbrž je – řečeno ekonomickou terminologií – „internalizovat“. To
sice nebude snadné dokázat, ale mohli bychom udělat první krok a uvalit na
produkty průmyslového zemědělství daň, aby vznikl dostatečný příjem,
který uhradí preventivní opatření, jež dnes vlády musí provádět proti
ptačí chřipce. Pak bychom konečně mohli vidět, že kuře z průmyslového
velkochovu není zase tak levné. Peter Singer vyučuje bioetiku na Princetonské univerzitě. Mezi jeho poslední knihy patří Writings on an Ethical Life (Spisy o etickém životě) a One World (Jeden svět). V současnosti dokončuje knihu o potravinách a etice.
|
|
|
|
|
|
|