Problémy s výzkumem na lidech
Je zřejmé, že bezmasá strava může snížit riziko vzniku zdravotních problémů, jako je diabetes typu 2, vysoký krevní tlak nebo dokonce rakovina. Existují důkazy, které naznačují, že veganská strava možná nabízí ještě vyšší ochranu než standardní vegetariánská strava. Tyto nálezy jsou mnohem snazší interpretovat, protože uvádějí dopady stravování na konkrétní zdravotní problémy a ne úmrtí z různých příčin.
Potíž je v tom, že ve srovnání s většinou ostatních tvorů lidé žijí velmi dlouho. Proto je velmi obtížné provádět studie, které měří vliv lidského jednání na dlouhověkost (je problém najít vědce ochotného čekat 90 let na dokončení studie). Vědci se buď ohlížejí zpětně na existující zdravotní záznamy, nebo najímají dobrovolníky pro časově kratší studie a měří míru úmrtnosti jednotlivých skupin. Na základě těchto údajů se uvádí, jaký vliv mají určitého jednání na dlouhověkost, včetně vyhýbání se masu. I s tímto přístupem jsou problémy. Nalezení spojení mezi dvěma věcmi - jako je konzumace masa a předčasná smrt - nemusí nutně znamenat, že jedna věc způsobila druhou.Jinými slovy: korelace se nerovná příčinnost. Může se zdát, že vegetariánství a dlouhověkost jsou spojeny, ale jiná proměnná může vysvětlit tento vztah. Je
možné, že vegetariáni cvičí více, méně kouří a pijí méně alkoholu než
jejich protějšky, kteří jedí maso. Výzkumy
o vlivu konzumace masa mají své problémy, ale objevují se důkazy o škodlivosti masa
i na
molekulární úrovni.
Lidský organismus reaguje na maso jako na cizorodou látku a brání se.
Kardiovaskulární poruchy, které jsou
zodpovědné za třetinu úmrtí u lidí na celém světě jsou ve zbytku říše
zvířat jsou mnohem vzácnější. Srdeční infarkty v důsledku aterosklerózy
jsou vzácné i u některých našich nejbližších genetických
příbuzných, včetně šimpanzů; to platí i pro šimpanzy s rizikovými
faktory podobnými člověku - jako je hypertenze a fyzická nečinnost.
Co by tuto nesrovnalost
mohlo vysvětit? V čem se lidé liší od jiných savců, kteří těmito
nemocemi netrpí? Roztroušená skleróza se vyvíjí také výhradně u lidí. Neu5Gc se dostává do centrálního nervového systému, prostupuje hematoencefalickou bariérou a dostává se i myelinu. „Neznám jiný příklad, kdy něco cizího sníme a ono to přechytračí biochemické procesy v našem těle tak, že se to stane součástí našeho organismu stejně jako molekuly, jež vyrobilo lidské tělo,“ říká Ajit Varki, který se na výzkumu Neu5Gc podílel.
Zvířata, která neprodukují Neu5Gc se mohou stát modely pro výzkum lidských nemocí spojených s pojídáním živočišné stravy, jako jsou kardiovaskulární nemoci nebo určité druhy rakoviny. Kalifornští patofyziologové Okerblom a Varki provedli výzkum na laboratorních myších, krmili je potravinami, které obsahovaly Neu5Gc.Výsledek? Myši trpěly řadou chorob, které jsou typické pro lidskou populaci (hlavně pro konzumenty mléčných výrobků a červeného masa). Zřejmě vlivem hyperreaktivity imunitního systému bylo u myší detekováno zpomalení hojení ran, nástup diabetu II. typu a rychlejší ztráta sluchu s věkem. Dále se ukázalo, že takto humanizované myši trpí častěji nádorovým onemocněním a záněty různých orgánů. Jak se už dříve zjistilo, Neu5Gc se soustřeďuje v místech nádorů a zánětů.
|