Kamera pomalu najíždí
na řadu ustájených býků. Zvířata jsou olysalá, pokrytá koláči zaschlého
bahna, sem tam postřehneme jizvu či otevřenou ránu na místě vypíchnutého
oka. Zubožené kusy masa přešlapují v kalužích močůvky a nemají už ani
sílu odhánět mračna much. Do záběru přichází muž v montérkách. Bere
do ruky řetěz, který poutá zvíře ke žlabu, a vší silou ho vytrhává z
býčí šíje. Ze zátylku nejdříve vytryskne hnis a hned po něm proud krve.
Pětimetráková hmota bolestně ryčí. Muž do objektivu kamery vysvětluje,
že ustájenému skotu je nutné čas od času převazovat řetězy, neboť v
opačném případě jim brzy zarostou hluboko do tkáně. Střih, další obrázek.
Zmlácený dobytek je svážen na jatka. Krvavé pruhy na hřbetech vyděšených
zvířat, rozdrcená svalovina, zlomeniny, vyražené oči: svědectví o železných
tyčích, které kdesi na začátku cesty pomáhaly kravám ke svižnějšímu běhu
na korbu náklaďáku. Před zrezivělými branami ráje se výstup opakuje;
tentokrát jde o to sundat polomrtvé maso dolů a dostrkat je pod nůž dřív,
než svévolně chcípne hrůzou. Některé kusy nemohou jít ani při nejlepší
vůli: brání jim v tom zlámané nohy. Neohrabaně se zmítají na betonovém
nádvoří a bučí a bučí. Žalostný pláč přerušuje až profesionální
rána sekerou do čela. Konec.
Snad každý zná
odpudivý vzhled betonových ruin potopených v hnoji a kopřivách, které
neodmyslitelně patří k panoramatu většiny československých vesnic. Často
jen podle úpění zavřeného dobytka poznáme, že nejde o demolici, ale o
fungující zařízení "živočišné výroby". Koho při vstupu
nepoloží na lopatky hmyz, vedro a smrad, může si prohlédnout pevně připoutané
exponáty. Jejich stav, popsaný výše, se od sebe v jednotlivých JZD příliš
neliší. Odhaduje se, že důsledné dodržování zákona proti týrání zvířat
by v současné době vážně narušilo provoz bezmála všech zemědělských
podniků v ČSR. Právě to je jeden z důvodů, proč mučení dobytka
beztrestně pokračuje: technologie prý nejdou měnit ze dne na den." Když se na věc podívá šikovnej ekonom, dokáže vám doložit, že velkokapaciťák je velmi výhodnej. Třeba si vemte prasata. Dáte takový prase do klece, ve který se nemůže ani pohnout, a ta klec je nástavná, čili jak prase roste, tak se roztahují stěny klece. Aby se nemohlo hejbat a nemělo - jak se říká - energetický ztráty. Samozřejmě, že přibírá na váze daleko víc, než kdyby běhalo někde po zahradě. Jenomže když pak začnu tyhle "ekonomicky" chovaný prasata odvážet na jatka, ono mi jich ze sta po cestě dvacet chcípne, protože ty zvířata už ani neuměj chodit, začínají se jim geneticky bortit kosti, kloubní hlavice a jejich maso je nekvalitní, jak se to přenáší z plemene na plemeno, různě mezidruhově kříží, hybridizuje... Nějakej ekonom kdysi spočítal, jak na tom vyděláme, a my dneska díky tomu stojíme na pokraji zhroucení těch základních biologickejch záležitostí.""Já bych k tomu chtěl ještě říct: i na Západě existují velkokapacitní stáje. To snad ani není otázka té stavby, ale naše problémy jsou dány celým systémem, který tady vládl. Dnes ho sice máme za sebou, ale zatím to moc vidět není. Důvodová zpráva
k návrhu zákona: Působením sdělovacích prostředků a osvětovou činností
je nutné přivést společnost k určité pokoře před přírodou a vším živým
vůbec.Čekat pokoru od této společnosti, prolezlé neodůvodnitelným pocitem
práva na okamžité uspokojování "potřeb", může zatím jen přehnaně
optimistický snílek. Vždyť celý ten bestiální kolotoč, to "zvyšování
produkce" zaplacené těžko popsatelným utrpením, to všechno se dělo a
děje s tichým souhlasem naší občanské komunity. Nezbývá tedy, než dát slovo pragmatičtějším argumentům.
Kráva se v optimálních podmínkách dožívá zhruba šestnácti let, československé
krávy umírají v necelých pěti. Za tu dobu je stačí naše chovatelství
tak zrasovat, že nůž jen taktak předbíhá "přirozenou" smrt vyčerpáním.
(Mimochodem je zajímavé, že stejně prudce šla u nás dolů průměrná délka
života lidí.)Za pět let stačí jeden očíslovaný kus porodit dvě telata.
Nemluvme teď o tom, jak takový porod často probíhá. Obrázky nekvalifikovaného
personálu kravína, který rve tele z dělohy pomocí řetězu a pomalu jedoucí
škrabky na hnůj, nejsou za daného stavu ničím jiným, než unfair hrou na
neexistující city. Stejně tak zbytečné
je zmiňovat banalitu, že telata nikdy neokusí mateřského mléka. Hned po
narození, respektive hned jak je ráno najdou třesoucí se na zasviněném roštu,
jsou většinou odvážena pryč. Ale ta podivná bučící věc, ta chodící
konev na mléko přece necítí "jako člověk", proto se držme
srozumitelných faktů. Dojnice stojí něco mezi dvaceti a třiceti tisíci
korun (může být i dražší). Pokud ošetřovatel - a jsou takové typy -
odepíše díky svým metodám za rok cca tři-čtyři krávy, je lehké si spočítat
vzniklou škodu."Znám z praxe případ, kdy se v jednom kravíně propadl
rošt. Tou dírou propadla kráva - je to hodně hluboko, někdy i deset metrů.
Zaměstnanci ráno opravili podlahu, ale na to, že jim chybí jedno zvíře, přišli
až na konci roku při inventuře. Nikomu ta v močůvce utopená kráva nescházela."Suma
sumárum situace vypadá následovně: maximální užitkovost, nejlevnější
mléko atd. má kráva po čtvrtém teleti. Při pátém až šestém teleti se
takzvaně "zaplatí". Čs. "živočišná výroba" dosahuje
v průměru dvou porodů. Přeloženo do praktické řeči to v podstatě znamená,
že nekvalifikovaná a brutální exploatace hospodářských zvířat způsobuje
kromě šrámů etického charakteru i značné ekonomické ztráty, které se
dorovnávají zbytečným zdražováním zemědělských produktů.
A všechny tyto vlivy se pak obloukem vracejí ke člověku.
Špatné maso, stresované maso má na konzumenta neblahé biologické důsledky.
Je to všechno uzavřený kruh. Člověk je ovlivňován prostředím, které si
vytváří. A je otázkou, zda není výhodnější si směrem k ostatním živočichům
vytvářet pozitivní vazby, které se nám opět pozitivně vrátí. Nebudeme diskutovat
o tom, jestli se hospodářská zvířata musí porážet nebo ne. To je přece
jasné. Ale otázkou je, zda jejich utrpení, které předchází a nakonec i
doplňuje smrt na jatkách, zda toho všeho není příliš. A v našich podmínkách
toho příliš je. Ono je něco jiného bavit se o tom tady, nebo stát po
kolena v krvi někde v masokombinátu. Vlastně až na tom prahu smrti, ať už
zvířecí nebo lidské, si člověk nejlíp uvědomí hodnotu života."Rozsah
článku nedovoluje podrobnější vstupy, stranou zůstala problematika
laboratorních, cirkusových a domácích zvířat a divoce žijící fauny. I
tady se odehrávají neuvěřitelná svinstva, protože i tady drží otěže
vynalézavý pán tvorstva. Od medvědů, kteří místo žrádla dostávají
denně slušnou porci ran, dokud se nenaučí "tancovat", až po psy
proškubávající se ke vzdálené smrti na jeden a půl metru dlouhém řetěze,
za vším je cítit hrdé jméno Člověk.
Vrátíme-li se
kousek zpátky, pak k největším brzdám připravovaného zákona proti týrání
patří kromě zaběhaných technologií ještě lidský návyk ke lhostejné
brutalitě vůči "nižším" biologickým druhům. Ale zatímco na
likvidaci nevyhovujícího kravína stačí jeden buldozer, vyhnat z hlav
zafixované pohrdání "nemyslícími tvory" bude vyžadovat podstatně
složitější operaci.(v článku použito citací z rozhovoru autora s ing.A.Bajajou,
MVDr.B.Kubátem a spisovatelkou Janou Štroblovou)
|