-
Biješ-li
skříň, řve
Jak to, že pod lidskou taktovkou jako by postupně
krachovaly všechny osvědčené přírodní zákonitosti dávající všem
bytostem dostatečný prostor k životu bez hrozby vzájemné likvidace či
nesmyslného týrání? Etologové studující fyziologické základy chování
živočichů jsou přesvědčeni, že za to může nerovnoměrnost lidského vývoje.
Sociální pudy člověka zůstávají i po statisících letech zvířecí, zatímco
obrovský rozvoj intelektu lidem umožnil zmnohonásobit jejich přirozenou sílu.
Podle zastánců Darwinovy teorie dala příroda zvířatům tělesné »vybavení«
odpovídající jejich povaze. Zakladatel etologie a držitel Nobelovy ceny za
fyziologii Konrad Lorenz přirovnává v tomto ohledu člověka s pazourkem v
ruce k holubovi vybaveného zobákem krkavce. Ale nezůstalo jen u pazourku. Stále
lépe vyzbrojené lidstvo se vymklo limitům své tělesné výbavy. Díky tomu
si mohlo - nejprve ze strachu, dnes i pro větší pohodlí - podmanit téměř
vše. Ostatní zvířata proti němu nemají šanci.
Svůj výskok nad ostatní živočichy si člověk posléze sám pro sebe zdůvodnil
jako od věků danou nadřazenost: zvířata nemají duši, necítí, nemyslí a
jsou zde jen od toho, aby sloužila pánu tvorstva. Tato jednoduchá ideologie přetrvala
až do současnosti, ačkoli ji mezitím dosažené poznání usvědčilo ze lži.
Ještě Descartes mohl s čistým svědomím tvrdit: »Biješ-li psa, řve.
Nedomnívej se ale, že cítí bolest. Jeho nářek je čistě mechanický
reflex. Zvířata jsou nevinná, nehřeší, a tedy nemohou být trestána.
Dobrotivý a spravedlivý Bůh jim nedal žádnou citlivost. Nemají duši, a
když je lidé týrají, nic o tom nevědí.« Dívat se na kňučícího psa
stejně klidně jako třeba na vrzající skříň však už dnes dost dobře
nejde. »Ze zásadních důvodů pokládám všechna tvrzení o subjektivních
prožitcích zvířat za vědecky nelegitimní, s výjimkou jednoho: že zvířata
subjektivní prožitky mají. Nevíme a nemůžeme vědět, co subjektivního se
odehrává v huse, která se všemi objektivními příznaky zármutku v obličeji
postává na jednom místě. Ale nemůžeme se ubránit pocitu, že její utrpení
je s utrpením naším bratrsky spřízněno,« napsal už před čtyřiceti
lety zmíněný etolog Lorenz. Přesto byla zvířata právě v našem poučeném
půlstoletí zotročena způsobem v Descartových časech nepředstavitelným.
Apokalypsu přinesl zrod »živočišné výroby«. A i když se ví, že její
postupy znamenají dosud nevídanou míru utrpení jiných živých bytostí,
lidé se s tím bez potíží smířili.
A přece se točí
Důvodem této necitelnosti je lákadlo na druhé
misce vah: levné a snadno dostupné potraviny. Kvůli němu zůstalo zákulisí
velkochovů dlouho mimo obecný zájem. Sem tam sice proskočily informace o těsných
kójích, kde se na několika metrech čtverečních mačkají desítky zvířat,
o hladu a žízni v dobytčích transportech, o mučení na jatkách, ale většina
jedlíků masa nechtěla o »živočišných« osudech svého řízku nic slyšet.První
ucelené zprávy o existenční pouti dobytka od narození k porážce se
objevily v Anglii v šedesátých letech díky knize Animal machine
(Zvířecí stroj). Fakta odkrývající závoj nad tajemným světem kravínů, vepřínů
a drůbežáren vyvolala v Anglii velký rozruch. Dokonce takový, že se uveřejněnými
informacemi zabýval parlament. Ze zvláštního zasedání pak vznikla zpráva,
ve které se s posvěcením poslanců konstatuje: ano, zvířata strádají. Aby
se tak do budoucna nestávalo, usnesli se zákonodárci na několika jednoduchých
pokynech: dobytek by neměl být ve stájích a při převozech fyzicky či
psychicky týrán, měl by dostávat kvalitní potravu a netrpět zimou, žízní
či dlouhodobou a neuniknutelnou úzkostí.Britský soupis prolomil ledy. O to,
co se vlastně honí hlavou kusům ustájeného masa, se začali zajímat lidé
i jinde v Evropě. Náhlá vstřícnost vedla k publikaci etologických výzkumů
zabývajících se fyziologickými základy živočišného chování. (Měří
se například množství energie, které je zvíře ochotno vynaložit, aby něco
získalo či naopak pozbylo. Na cestě za svým cílem musí překonat třeba
odpor větrného tunelu nebo vynaložit sílu nutnou k otevření dveří.) Výsledné
zjištění bylo ohromující: přes všechnu snahu šlechtitelů, přes
generace odchované na betonu a železných roštech němá tvář
nezdegenerovala. Uklidňující fikce, že dobytku a drůbeži život v průmyslovém
koncentráku »nevadí«, protože úspěšnou domestikací už dávno ztratily
jakékoli přirozené instinkty, byla vyvrácena.
Máte smůlu, prasata
Na počátku 70. let si veřejné mínění západoevropských
zemí vynutilo na svých vládách zákony k ochraně zvířat. Postupem času
se tyto právní normy staly znakem »civilizovanosti« a patří k běžné výbavě
každého demokratického státu. Má je i Česká republika. Nicméně ve všech
těchto zemích narazila diskuse o právech zvířat na jasný signál, že z
rozjetého vlaku se vystupuje obtížně. I v naší sněmovně se brzy projevil
tlak zemědělské lobby: bude-li se to s ochranou přehánět, je veta po masném
průmyslu v Česku.Chovatelská branže už poznala, že netrápit některá zvířata
je vlastně výhodné: líp rostou, dávají víc mléka a je z nich vůbec větší
ekonomický užitek. Na druhou stranu ale existují »provozy«, ve kterých by
změna podmínek značně prodražila výrobu. Takže někdo má štěstí, někdo
zase smůlu. Polepšili si například býci. U nich farmáři celkem bez odporu
akceptují zákaz chovu na železných roštech. Je to sice nejméně pracné, a
tedy nejlevnější, ale zbídačelá zvířata zase málo tloustnou. Když jim
dovolíme stát nohama na pevné zemi, či dokonce ležet na slámě, odvděčí
se nám za námahu rychlejším váhovým přírůstkem. Určité ohledy se
vyplatí i u krav: stádo v duševní pohodě dává více mléka.
Hůř už
jsou na tom prasata. Samozřejmě také prospívají lépe ve výběhu než v našlapaných
klecích moderního vepřína, ale výnos druhé varianty je v součtu přece
jen větší. A nejhůř je na tom drůbež. Z té se v procesu živočišné výroby
podařilo udělat »věc« téměř dokonale. Je to vidět už na ojedinělé
selekci, kterou kuřata projdou hned po narození: kohoutky (kteří nesnášejí
vejce, a tudíž jsou k ničemu) odváží dopravníkový pás do obrovských
beden, kde se hodiny pomalu dusí vahou neustále přibývajících těl. Na
konci směny je pak celá polomrtvá masa hromadně rozšrotována. Slepičky čeká
pár měsíců života v tzv. bateriovém ustájení, tedy v jedné z nekonečných
řad klecí tak malých a plných, že v nich pták nemůže ani narovnat nohy,
natožpak roztáhnout pahýly křídel. Podle odhadu expertů z Výzkumného ústavu
živočišné výroby v Praze by ale při přechodu na volný způsob chovu
stoupla cena vajec minimálně o čtvrtinu. Pokud by tedy parlament bateriový
chov zakázal, byla by tuzemská produkce vbrzku smetena levnější konkurencí
ze zahraničí. K tomuto kroku se zatím odhodlala jediná země - Švýcarsko
-, která však svůj trh chrání vysokými cly. Snaha přesvědčit konzumenty
osvětou, aby raději kupovali sice dražší, ale ne tak drasticky získaná
vejce, se zatím v žádné zemi nesetkala s úspěchem. Ochránci zvířat
proto ironicky podotýkají, že věc by mohla rychle vyřešit jen náhlá
epidemie nemoci »šílených slepic«.
Kráva žere krávu
Tím se dostáváme zpět k BSE. Protože otázka
zní: pokud průmyslově zotročená zvířata nezdegenerovala, kde se vlastně
vzalo narušení jejich mozku?Živočišná výroba neznamená jen prosté nahnání
zvířat do kójí gigantického velkochovu. Vidina maximální užitkovosti naučila
farmáře složitějším kouskům. Aby se zvíře chovateli »vyplatilo«, musí
přibývat na váze podle programu (např. u býků na maso je to zhruba jeden
kilogram denně). Při tomhle tempu je ovšem dobytek zralý na jatka zhruba po
roce a půl, což je problém: krmení složené jen z píce mu za tak krátký
čas nevytvoří dostatek bílkovin nutných pro přirozený růst. Chovné
podniky proto začaly zvířatům dodávat bílkoviny už hotové, v krmných směsích.
Za jejich základ sloužila nejprve rybí moučka (rozdrcené sušené ryby),
později se začal používat i odpad z jatek. Jednu složku tvoří krevní moučka
ze zachycené krve, druhou nevyužitelné zbytky poražených zvířat: hlavy,
části končetin, kosti. Vše se rozdrtí, roztaví na polévku a nechá usušit.
Oddělováním jednotlivých mrtvol podle druhu se jatka pochopitelně nezdržují,
takže v konečném důsledku kráva žere opět krávu. Do krmných směsí se
nepřidávají pouze odpadky ze zvířat poražených, ale také pošlých. Výrobci
se domnívali, že vysokoteplotní příprava krmné směsi všechny eventuální
nákazy zničí. BSE běsnící už deset let v Británii je ale přesvědčila
o opaku. Zdroj této choroby totiž podle expertů prakticky nejde lidskými
technikami zničit. Proto se už mezi britskými vědci objevil návrh, aby se místa,
kde budou nemocné krávy spáleny, stala pro člověka na několik příštích
staletí uzavřenými zónami.
Chraňte zvířata
Nemoc šílených krav lze chápat jako moment, kdy
příroda řekla dost. Představa, že tupá zvířata na řetězu se nemají
jak bránit, a můžeme si tedy s nimi dělat, co se nám zlíbí, se ukázala
jako zrádná. Informace, že britskému dobytku »něco« rozežírá mozek,
deset let nikoho netrápila. Stačila jediná zprávička, že by tuto nemoc
mohl dostat i jedlík hovězího masa, a svět byl na nohou.Zatím ovšem není
jasné, zda tato zkušenost přiměje podstatnou část lidstva k odmítnutí živočišné
výroby jako takové. Dosavadní průběh »skandálu« říká, že ne. Po kratší
panice a z ní vyplývajícího nezájmu o hovězí maso se konzumace vrací na
předešlou úroveň. A krátkodobý pokles si lidé vynahradili většími
porcemi vepřového a drůbeže.Existují ovšem teorie, podle kterých ke změně
náhledu na zvířata ve stájích dřív nebo později dojít musí. Americký
filozof Peter Singer například tvrdí, že stejně jako rasismus či sexismus
je odsouzeníhodný i antropocentrismus. Společnost podle Singera bere postupem
času stále větší ohled na své slabé členy: nejdříve byla přiznána práva
otrokům, v tomto století ženám. Je tedy jen otázkou času, kdy přijde řada
na zcela bezbrannou němou tvář.
Koncentrace a vývoz
Největší podnět k prudkému zvětšování chovů
v západním světě dala průmyslová revoluce. Koncentrace dělníků ve městech
a rozmach životní úrovně si žádaly stále větší produkci potravin. Už
v minulém století začaly vznikat na velkých državách půdy velkostatky,
kde spatřila světlo světa nová vědecká disciplína - šlechtitelství. Její
cíl byl jasný: vzájemným křížením kusů s obdobnými proporcemi dosáhnout
co největší užitkovosti. Nejdříve v Anglii a později i v dalších zemích
postupně vznikaly šlechtitelské stanice schopné »vyrobit« plemena speciálně
produkující maso a mléko. O skutečném boomu průmyslové výroby potravin
lze ale hovořit až po druhé světové válce. S rozšiřováním trhů přestali
být producenti masa navíc omezeni domácí spotřebou a dobytek začal ve velkém
cestovat přes kontinenty. Evropa dováží každý rok statisíce ovcí z Nového
Zélandu, krávy nebo prasata naopak vyváží na Tchaj-wan, do Jižní Afriky
či Saúdské Arábie. Jen Českou republiku opustilo mezi loňským lednem a zářím
přes padesát tisíc krav, nejdále do Izraele.»Výroba« masa v Evropské
unii je skutečně pozoruhodným fenoménem. Na nohou ji drží spleť nejrůznějších
dotací a norem, která nemá ve světě obdoby. Prioritou číslo jedna je
zachování pokud možno stálých cen. Kdykoliv tyto ceny klesnou pod
stanovenou hodnotu, vykupuje Unie maso na sklad a cenový rozdíl farmářům
doplácí. Tento trik se však přestal vyplácet: producenti chrlí maso bez
ohledu na to, zda je o ně na trhu zájem, nebo ne. Ve skladech přitom už leží
milion tun navíc. Na rok 1997 jsou proto vyhlášeny asi třetinové
limity.Obecná poučka, že čím větší je životní úroveň státu, tím víc
masa se v něm zkonzumuje, neplatí všeobecně. Největší vášeň pro
masitou stravu projevuje křesťanský svět. Na každého občana Spojených států
vychází přes sto dvacet kilo masa na rok, v Evropské unii kolem metráku a
našinec si ročně dopřeje něco přes osmdesát kilo. Naproti tomu v bohatém,
ale civilizačně jinak zakotveném Japonsku se spotřeba pohybuje s bídou na
polovině té naší.
Datum: 08.07.1996
Autor: MAREK ŠVEHLA
Zdroj: Respekt
***************************************************************************
Tisková zpráva 31.3. 2004
Společnost
pro zvířata (zde link) :
Šokující odhalení
aneb
Něco
pravdy o našich „zemědělcích“
Výsledek toho, co jsme to vlastně za lidi, jsme
se mohli dovědět v minulých dnech.
Státní veterinární správa zveřejnila tato
fakta:
minulý rok naši zemědělci utýrali přes dvaatřicet
tisíc kusů dospělého skotu a dalších třiačtyřicet
tisíc muselo být poraženo z důvodu týrání
chovatelem. Zjištění neobsahuje informace o uhynulé drůbeži,
prasatech, koních, ovcích a kozách.
Na
základě zkušeností předpokládáme, že se jedná především o utýrání
hlady a žízní, způsobením zranění, nedostatečnou péčí a pomocí hlavně
při a po porodech, neznalosti poskytnutí řádné péče a způsobu chovu.
Celkově se jedná o arogantní a povrchní přístup ke zvířatům, kdy je
hlavním zájmem pouze ze zvířat vydřít peníze a získat státní dotaci.
Další
problém je dodržování práva, tedy zákonů, které v naší republice
máme vytištěny na papírech. Pomalost řešení ohrožení zdraví a života
zvířete se snad ani nedá popsat. Nesmyslné byrokratické lhůty, které
neberou ohled, že se jedná o záchranu života, jen nahrávají gaunerům. Ve
většině případů, pokud se vůbec hnuly z místa, bylo již pro záchranu
zvířat pozdě a bohužel, i většinou vyšlo naprázdno postižení viníka.
Případy týrání a špatné péče o zvířata řeší obce, veterinární
správy a také Policie ČR.
Můžeme
napsat, že v mnoha ohledech se přístupy místních samospráv zlepšily
a také veterinární správa celkem plně využívá svých možností. Velký
problém vidíme v přístupu Policie ČR. Ve všech případech, kdy jsme
žádali orgány policie o pomoc pro záchranu života zvířete a postižení
viníka, příslušníci policie jednali nedostatečně, někdy i pomoc odmítli
a zaslali sdělení, že se o žádné porušení zákona nejednalo, přestože
byl na místě veterinář, který stav odborně popsal.
Společnost pro zvířata
již mnohokrát žádala o přísnější pravidla pro chovatele a uživatele
hospodářských zvířat, naše žádosti podporuje i veřejnost (několik tisíc
podpisů pro petice žádající zlepšení života hospodářských zvířat a
způsobu jejich chovu).
Minulý
rok jsme žádali ministerstvo zemědělství, aby dotace zemědělcům na
hospodářská zvířata byly schváleny až po ověření, že žadatel se o zvířata
řádně stará, má znalosti potřebné k jejich chovu a zajištěny veškeré
nutné podmínky. Je totiž běžné, že si zemědělec pořídí zvířata, třeba
na spásání pastvin, přes zimu je nechá hladovět venku či v nějaké
boudě, pak je doslova „nějak“ zlikviduje a za státní peníze pořídí
další zvířata, a za rok další … Státní veterinární správa je
ochotna v tomto aktivně spolupracovat, chybí (dlouhodobě) vůle
ministerstva zemědělství.
Další
související problémy:
-
nelze provést odebrání zvířat bez souhlasu
majitele což, jak víme, může trvat velmi dlouho,
-
nelze převést vlastnictví odebraných zvířat na toho, kdo se jich po týrání
ujme,
-
policie nemá možnost vstupu do soukromého objektu, kde existuje podezření z ohrožení
zdraví a
života zvířete
Na
DVD či VHS máme k dispozici záběry špatné péče o zvířata a
hynoucích zvířat, chovaných zemědělci, kteří pobírají státní dotace.
*************************************
ANIMALS
AS FOOD & FIBER: www.animalinks.net/intros/anifood.html
Místo smutku věčného: www.svobodazvirat.cz/mus/msv.html
Němé zoufalství:
www.svobodazvirat.cz/mus/ryby.html
jídlo bez
krutosti:
www.svobodazvirat.cz/vege.html
Hospodářská zvířata
: /www.spolecnostprozvirata.cz/?pg=hoszvi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|